میوم های رحمی

میوم های رحمی

۱۹ خرداد ۱۳۹۸ | ۱۰:۵۶ کد : ۸۵۶۷ مطالب علمی
میوم های رحمی

#میوم_رحم  چیست؟
(Uterine Myoma) عبارت از یک توده جامد است که از بافت فیبری تشکیل شده است و به این دلیل به آن فیبروم رحم نیز می گویند. میومها از نظر تعداد و اندازه متغیر هستند. آنها اکثرا به آهستگی بزرگ می شوند و معمولا بدون علامت هستند. اگر میوم علامتی ایجاد نکرده است نیازی به درمان آن نیست. در حدود 25 درصد موارد میومهای رحم سبب ایجاد علائم می شوند و نیازمند درمان خواهند بود. میومها ممکن است بصورت یک توده منفرد و یا خوشه ای از توده ها دیده شوند. قطر آنها از یک میلی متر تا بیش از 20 سانتی متر متغیر است. شایعترین تومور لگنی که در خانمها تشخیص داده می شود همین میوم رحم است، و شایعترین علت برداشتن رحم در خانمها (هیسترکتومی) همین میوم رحم می باشد. اگر چه به آنها تومور گفته می شود ولی آنها تومورهای خوش خیم هستند و سرطانی نمی باشند. میوم رحمی در خانمها خیلی شایع است. در حدود 50-20 درصد خانمها در سن باروری دارای میوم رحم هستند. گاهی اندازه میوم رحم آنقدر بزرگ می شود که اندازه رحم مثل خانمهای حامله شش ماهه بنظر می آید 
 

انواع میوم رحم
جدار رحم از داخل به خارج از سه لایه تشکیل شده است و برحسب اینکه میوم در کجا تشکیل شده باشد، اسامی مختلف خواهد داشت. لایه های جدار رحم از داخل به خارج عبارتند از: مخاط – عضله – سروز 
·    اگر میوم در زیر مخاط رحم ایجاد شده باشد به آن میوم زیر مخاطییا ساب موکوزا می گویند.
·    اگر میوم در داخل عضلات جدار رحم تشکیل شده باشد به آن میوم داخل جداری یا اینترامورال گفته می شود.
·    اگر میوم ما بین عضلات رحم و پوشش سروزی رحم تشکیل شده باشد به آن میوم زیر سروزی یا ساب سروزی می گویند.
·    اگر میوم توسط یک ساقه ای به سطح خارجی رحم متصل شود به آن میوم پایه دار می گویند
علائم میوم رحمی به قرار زیر هستند:
·    خونریزی شدید و طولانی مدت در دوران پریود(در ساب موکوزا بیشتره)
·    احساس درد و فشار در لگن(ساب سروزی)
·    افزایش وزن(اینترامورال)
·    بزرگ شدن بی رویه شکم(اینترامورال و ساب سروزی)
·    فشار بر روی مثانه یا روده
·    
·    درد در هنگام نزدیکی
 
علت میوم چیست؟
علت واقعی میوم رحم هنوز بخوبی مشخص نشده است ولی اکثر میومها در خانمها در سن باروری ایجاد می شوند. قبل از اینکه بدن شروع به تولید استروژن بکند، میوم ایجاد نمی شود. میومها در دوران حاملگی بسرعت بزرگ می شوند چون مقادیر زیادی هورمون استروژن در دوران حاملگی تولید می شود. بنابراین ایجاد و رشد میوم وابسته به هورمون استروژن می باشد. با شروع یائسگی رشد میوم متوقف شده و کم کم چروکیده می شود. عضلات رحم از نوع عضلات صاف هستند. یک فیبر عضلانی شروع به تکثیر شدن می کند و سرانجام تبدیل به یک توده ای می شود که می توان آنرا از بافت اطراف افتراق داد.
 
عوامل خطر زا: یک عده فاکتورهائی خانم را مستعد ابتلا به میوم رحم می کنند، این فاکتورها عبارتند از:
·    توارث: اگر مادر یا خواهر یک خانمی دارای میوم رحم بوده است، احتمال ایجاد میوم رحم (Uterine Myoma) در او بیشتر از جمعیت عادی است.
·    نژاد: میزان میوم رحم در خانمهای سیاه پوست بیشتر از سایر نژادها است. علاوه از آن، میوم رحم در خانمهای سیاه پوست در سنین پائین تری ایجاد می شود و تعداد میومها بیشتر و اندازه آنها نیز بزرگتر است.
·    حاملگی و زایمان: حامله شدن و زایمان اثر محافظتی دارند. یعنی در خانمهائی که سابقه حاملگی و زایمان وجود دارد، میزان ایجاد میوم رحم کمتر است.
·    چاقی: در بعضی مطالعات نشانداده شده است که شانس ایجاد میوم رحم در خانمهای چاق بیشتر است.
·    استفاده از قرصهای ضد حاملگی: شواهد قوی وجود دارند که در خانمهائیکه از قرص ضد حاملگی استفاده می کنند میزان شیوع میوم رحم کمتر است. این در مورد همه خانمها صادق است به استثنای خانمهائیکه مصرف قرص ضد حاملگی را ما بین 16-13 سالگی شروع کرده اند. 
 
عوارض میوم رحم
·    کم خونی: در بعضی موارد بعلت وجود میوم میزان خونریزی در پریودهای ماهانه زیاد است و سبب کم خونی می شود.
·    درد شدید شکمی: بعضی میومهای رحمی توسط یک ساقه به رحم چسبیده اند. اگر ساقه میوم پیچ بخورد سبب درد شدید ناگهانی شکم می شود و بیمار حالت اورژانسی به خود می گیرد و باید جراحی شود.
·    حاملگی: معمولا میوم رحم تداخلی با حاملگی طبیعی ندارد ولی در بعضی موارد میوم رحم سبب انسداد دهانه رحمی لوله های رحمی شده و جلوی ورود تخمک به داخل رحم را می گیرد و یا اینکه میوم رحم سبب انسداد گردن رحم شده و اجازه نمی دهد اسپرم وارد حفره رحم شود. در چنین مواردی حاملگی مواجه با مشکل خواهد شد. اگر میوم زیر مخاطی باشد ممکن است از لانه گزینی جنین جلوگیری نماید. در چنین مواردی میوم رحم باید خارج شود.


( ۹۵ )

نظر شما :